Cu siguranță, putem spune că nu este fermier din România, care să nu fi auzit de agricultura de precizie. Și chiar dacă pentru mulți fermieri, agricultura de precizie este ceva ce fac zi de zi de mai mulți ani, încă mai sunt fermieri, cărora componentele agriculturii de precizie nu le sunt familiare sau nu înțeleg cum pot folosi la maxim toate soluțiile de tehnologizare ale fermei combinate cu digitalizarea acesteia.
Ce este agricultura de precizie?
Agricultura de precizie este compusă dintr-o serie de instrumente și strategii care permit fermierilor să optimizeze și să crească calitatea solului și productivitatea prin implementarea unor acțiuni țintite și localizate, toate prin intermediul tehnologiilor moderne, senzorilor și inteligenței artificiale.
Se folosește cuvântul “precizie” pentru că datorită instrumentelor de ultimă generație folosite poate efectua acțiunea cea mai potrivită, în locul potrivit și la momentul potrivit, răspunzând cererilor particulare a culturilor sau a anumitor zone din parcele cu un înalt grad de precizie.
Avantajele agriculturii de precizie
Producții mai mari și mai calitative, cu resurse mai puține dar și cu o grijă mai mare pentru mediul înconjurător este scopul agriculturii de precizie.
Pentru fermele mari
- Optimizarea timpului și a resurselor
- Reducerea cantității de inputuri folosite și a pierderilor
- Mai puțină poluare pentru mediul înconjurător
- Adoptarea de soluții individuale pentru fiecare zona din oricare dintre parcelele lucrate
Pentru fermele mici
- Creșterea productivității și profitabilității
- Reducerea cantităților de inputuri folosite, dar și a pierderilor
- Creșterea calității culturilor și trasabilitatea acestora
- Posibilitatea de a aduce îmbunătățiri terenurilor lucrate în mod economic
Este important să ne amintim că datorită creșterii cererii de hrană la nivel global, agricultura de precizie devine mai importantă și nevoia de adoptare devine tot mai urgentă.
Beneficiile aduse de un sistem de autoghidare prin GPS
Sistemele de autoghidare prin GPS sunt parte importantă a agriculturii de precizie. Principalele avantaje aduse de către utilizarea unor astfel de sisteme în fermele din România sunt:
- Reducerea suprapunerilor și omisiunilor (cu până la 99% atunci când se folosește semnal de precizie de 2,5-3 centimetri)
- Scăderea cantității de inputuri (semințe, îngrășăminte, erbicide și pesticide, carburant consumat)
- Creșterea calității lucrărilor agricole
- Creșterea productivității
- Scăderea stresului și nivelului de muncă atribuit operatorilor din cabina utilajului
- Posibilitatea de a folosi mai puțini operatori sau operatori cu mai puțină experiență
- Creșterea calității culturilor și a producțiilor
Totodată prin folosirea unor astfel de sisteme, se obțin și avantaje indirecte, însă de mare importanță pentru o agricultură modernă și prietenoasă cu mediul înconjurător.
Astfel, de exemplu în timpul folosirii echipamentelor de ghidare automată, se pot colecta date despre caracteristicile solului, iar ulterior aceste date să fie procesate în programe pentru îmbunătățirea practicilor agricole, Totodată aceste echipamente pot fi conectate la utilajul atașat tractorului și îl poate controla în mod automat prin închiderea și deschiderea automată a tronsoanelor/secțiunilor pentru evitarea suprapunerilor, pentru economie de inputuri și pentru ecologie. În plus, în aceleași scopuri, un astfel de sistem poate controla și ajusta automat cantitățile de inputuri dozate de către același utilaj.